Zorgvuldig omgaan met de ruimte

Zeelenberg Architectuur is een begrip in de regio en ver daarbuiten. Toch zijn de eigen benadering en de specifieke werkwijze van het aan de Ouddorpse haven gevestigde bureau niet algemeen bekend. Daarom ging TOF eens op bezoek bij Zeelenberg Architectuur om eigenaar Jan-Paul Bron te interviewen. Zeelenberg Architectuur was de ‘Toffer kennie’-sponsor van de TOF-edities 5 en 6.

Een belangrijke specialisatie van Zeelenberg Architectuur is recreatie. Daarnaast timmert het bureau aan de weg met woningbouw en bijzondere objecten, zoals Keukencentrum Tieleman en Delta Plaza Neeltje Jans. “Wij werken veel in het buitenland. België, Duitsland, Panama, Rusland, China, Tenerife, Egypte… We zijn bezig met Curaçao”, zegt Bron, die regelmatig presentaties geeft op internationale symposia. “Maar we zijn ook actief op Goeree-Overflakkee, het eiland waar ons bureau staat en waar we trots op zijn.”

Welgelegen

Hij noemt het nieuwbouwbuurtje Welgelegen in Ouddorp, dat is gerealiseerd op de Gronden Breen. “Die wijk met een gedifferentieerd woonprogramma hebben we ontworpen vanuit de filosofie dat de nieuwbouw echt bij het dorp hoort. Je kunt erdoorheen fietsen, het is een doorgaande route langs de lintbebouwing. De parkeervoorziening is achter de huizen”, aldus Bron.

Punt West

Een geïntegreerd onderdeel van de omgeving, dat was ook het idee achter het ontwerp van Hotel & Beach Resort Punt West, dat eveneens uit de koker van Zeelenberg Architectuur komt. “Het gebied heeft het openbare karakter behouden. Het parkeerterrein van het resort is er ook voor bezoekers van de baaien en strandjes. En de Beach Club, Werelds aan het Strand, is niet alleen voor de gasten van het hotel, maar ook voor de bewoners van Goeree-Overflakkee die er een hapje willen eten. Iedereen kan er met zijn boot aan de steiger komen liggen en er een glaasje wijn drinken. Het strand is openbaar en de baai ook.”

Biodiversiteit

Jan-Paul Bron noemt nog een ander aspect: natuur en landschap. “In plaats van de parkeer- en grasvelden die er lagen, hebben we een duinlandschap met strandjes en baaien ontworpen en zo een habitat gemaakt voor de inheemse planten die rond de Grevelingen groeien. Daarin zijn de hotelvilla’s en -suites ingepast. Ook is er een vochtige duinvallei aangelegd voor de bijzondere planten in onze regio. Daarmee, en bijvoorbeeld door de plaatsing van een vleermuistoren, willen we de kwaliteit van de natuur op deze locatie versterken en de biodiversiteit laten toenemen. Dit vanuit onze filosofie dat je zorgvuldig omgaat met de ruimte, dat je de natuurwaarden inbedt in je ontwerp en dat je iets creëert waar het fijn is om te zijn. Onderhoud en beheer horen daar ook bij.”

Mooier maken

Het breder toepassen van deze principes zou het landschap op Goeree-Overflakkee een kwaliteitsimpuls kunnen geven. “Meer genieten van de landschapswaarden en meer exposure voor waar dit gebied voor staat.” Bron daagt overheden, initiatiefnemers, ontwerpbureaus en andere partijen uit om daar samen aan te werken. Om bouwen, natuur, landschap, landbouw en economie tot evenredige componenten te maken als er ontwikkelingen op stapel staan. “Zo kunnen we Goeree-Overflakkee mooier maken.” Als inspiratie en voorbeeld kan het gebiedje bij de vuurtoren van Ouddorp dienen, waar woningen in een wat verder verleden al prachtig zijn ingepast in de omringende natuur en waarvan je als fietser bovendien van nabij kan genieten.

3 P-toets

Waar komt die filosofie vandaan? De inspiratie komt uit een VN-pamflet uit 2002, gepresenteerd in Johannesburg, waarin succesvolle nieuwe ontwikkelingen zijn gebaseerd op het gebalanceerd, gelijkwaardig toepassen van drie P’s: people, planet en profit (later: prosperity).

Zeelenberg Architectuur beschikt over een 3P-toets om projecten al in een vroeg stadium te beoordelen en zo nodig te verbeteren. “Je ziet aan de hand van de toets gelijk waar je tekortschiet, waar het evenwicht is verstoord. Scoor je op de ene P te hoog, dan is er voor een andere P te weinig aandacht. Door aan te passen bereik je het optimum.” De 3P-toets, een prachtig digitaal instrument, is ontwikkeld in samenwerking met Hogeschool Zeeland.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto’s: Jaap Reedijk