Kitesurflegende Youri Zoon over zijn thuis

Youri Zoon was de eerste Flakkeëenaar die het schopte tot tweevoudig wereldkampioen. In 2011 en 2012 sleepte de kitesurfer met overtuiging de wereldtitel Freestyle in de wacht. En nog altijd behoort Youri tot de absolute wereldtop. TOF zocht hem op in zijn huis achter de duinen van Ouddorp. Om hem te vragen naar het kitesurfen, zijn ‘homespot’ op de Brouwersdam, zijn toekomst en stiekem ook een beetje om jeugdherinneringen op te halen.

Youri en zijn vriendin ontvangen ons in hun huis in Ouddorp. Het is prachtig weer, dus zitten we in de tuin. De chille muziek in de loungehoek zorgt voor een ontspannen vakantieachtig sfeertje. En tussen de nummers door hoor je de zee op de achtergrond ruisen. Youri is net een paar dagen terug na een wedstrijd in het Spaanse Tarifa waar hij vijfde werd. Tijdens het wedstrijdseizoen vliegt hij van hot naar her. “Wij kiters volgen het windseizoen. Dat betekent dat we in het voorjaar en in de zomer veel in Europa varen. Tarifa, dus, maar,” somt hij op, “bijvoorbeeld ook bij Marseille en in Zweden. Verder kom ik regelmatig in Brazilië, Kaapstad, Marokko, Nieuw-Zeeland en Australië.”

Je komt op de mooiste plekjes van de wereld. Toch ben je altijd trouw gebleven aan het eiland. Wat is het geheim van Flakkee?

“Flakkee is thuis voor mij. Hier ben ik geboren, hier woont mijn familie, zitten mijn vrienden. Voor geen goud zou ik ergens anders willen wonen. Sterker nog, ik heb ook een huisje in Brazilië. En daar kom ik heel graag, maar het voelt niet als thuis.”

Het interview verder lezen? Kijk dan in TOF magazine #2! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *